Val i USA
En fördel med att vara på resa är att man faktiskt hinner läsa tidningen. Det är lite svårt att övertyga Darrin att vi verkligen behöver en dagstidning varje dag trots att jag sällan hinner förbi framsidan därför att jag prioriterar tjejerna under frukosten. Idag har jag i alla fall haft tillräckligt med tid på tunnelbana/flygplats/flyg för att hinna med en grundlig genomgång av båda de intressanta delarna av Boston Globe. I tisdags var det val i USA. Darrin har registrerat sig för att rösta i Cambridge och släpade med sig tjejerna till närmaste vallokal för att rösta på kandidater som förlorade i nästan alla fall. En sak är lite speciell med att rösta i Massachusetts – för att registrera sig för att rösta så måste man uppge vilket parti man anser sig höra till. Enligt Darrin är det inte så i Texas – och han som inte har några problem med att dela med sig av sina politiska åsikter tyckte det kändes obekvämt att tvingas uppge partitillhörighet i det läget. Själv får jag inte rösta på någon nivå eftersom jag inte är amerikansk medborgare.
Som ni kanske har läst så gjorde republikanerna ”come back” i USA i tisdagens val. Tea Party-rörelsen vann några viktiga segrar, och partiet tog tillbaka majoriteten i representanthuset i kongressen. I Massachusetts gjorde republikanerna inga framsteg. I tidningen idag stod det om hur båda sidor hade delade känslor när det gällde valutgången – republikanerna kunde inte förstå hur majoriteten kunde rösta för fortsätt demokratisk dominans i alla instanser, och demokraterna kunde inte förstå hur de kunde vara en så isolerad ö av demokratisk dominans i landet i stort. I Cambridge där vi bor röstade 82% på den demokratiske guvernörskandidaten Deval Patrick. Visst känns Cambridge som ett så kallat ”liberalt” fäste, med tanke på (varning för klyscha) all övervintrade hippies som dominerar gatubilden vid Harvard Square, men jag hade aldrig kunnat tro att dominansen var så total.
Hm, det kanske inte borde förvåna – utanför den gamla regeringsbyggnaden i Boston står en staty av en åsna (demokratiska partiets symbol) med två fotspår i asfalten framför, med texten ”standing in opposition”.
No comments:
Post a Comment