Saturday, March 16, 2013

Lönnsirap

Vi har upplevt något nytt idag! Jag har varit lite besviken på att det är svårt att få plocka svamp här, och bär, och göra saltgurka - men nu har vi hittat en ersättning. Novas klass håller på med ett fantastiskt projekt just nu. De tappar ut sav ur fyra lönnar vid Fresh Pond, som de sedan använder till att koka lönnsirap. Projektets avslutning ska bli pannkaksfrukost för alla familjer med hemgjord lönnsirap längre fram i vår. Klassrummet pryds av en ny skylt där det står "40 gallon sav blir 1 gallon sirap"! Det är ett stort jobb.

Rätt tid på året för att tappa lönnar på sav är när "dagarna är varmare, men nätterna är kalla"  - just nu, alltså. I helgen har vi fått i uppdrag att tömma tappningstunnorna, som måste tömmas dagligen för att inte rinna över. Nova var mycket nöjd över att få visa oss hur det funkar - varken jag eller Darrin har provat tidigare. Vi fick med oss en 5-gallons (20-liters) hink, och så var det bara att ge sig av. Nedan följer bilddokumentationen!
På väg mot lönnarna, som växer precis bakom vår pulkabacke vid Fresh Pond

Beredda att kika i första tunnan - har det blivit någon sav under natten?

Jodå, lite i alla fall. Nova berättade för oss att tredje tunnan alltid brukar vara fullast, och det stämde idag också. Det här är (otömd) tunna nr 1 - nr 3 var överfull och hade runnit över ner på marken!
 
Tömning av nr 3

Saven droppar långsamt ner i hinken från ett litet rör som hamrats in i stammen

Tunna nr 4! Tunnorna placeras en liten bit upp längs stammen på lönnarna.

No comments: