Wednesday, May 29, 2013

Vem sa att man bara kan äta knäck på julen?

Vi gjorde ett experiment i lördags. Zoey har klagat en hel del på sista tiden att vi alltid bestämmer vad de ska göra, typ "gå och borsta tänderna!", "dags att äta mat", eller "nu måste ni faktiskt klä på er". Vi bestämde oss för att Nova och Zoey skulle få bestämma allt, en hel dag.

Vi förklarade för dem i förväg, så att de skulle kunna planera och tänka ut vad de ville passa på att göra. Nova, som vanligtvis brukar vakna strax före kl 6 på lördagar, vaknade sin vanliga tid och passade då också på att väcka Zoey, som inte brukar vakna före 8. "Zoey, vakna, det är ju vår dag idag!"

Dagen började med färska "bullar" (croissanter från mataffären som Zoey älskar, som man bara behöver sätta i ugnen så de blir klara), kaffe och Pippi-bok på säng. Det tyckte vi allihop var en fin början. Sedan planerade Nova och Zoey att de ville ha sushi till middag och "bläckfiskar" (korvar klippta så att de krullar upp sig i ena änden när man steker dem) till lunch. Det betydde att de var tvungna att skicka Darrin till mataffären. Mig drog de med ut för att hoppa i vattenpölar (det spöregnade). Vi njöt!

När vi kom in från vattenpölshoppandet så ville de koka knäck. Det spelade ingen roll att jag tyckte att knäck är julgodis. Så, sagt och gjort - vi kokade knäck. (Nu måste vi bara komma ihåg att be mormor och morfar ta med sirap när de kommer i augusti så att vi kan koka knäck till jul också!)

Vi hann med att göra snygga armband också innan lunch - det var länge sedan vi pärlade, så det var kul. Tyvärr fick jag inte börja göra lunch på vanlig tid (helst ville de äta kl 2 på natten) så alla hann bli vrålhungriga innan lunchen äntligen var klar. Bläckfisklunch. Inte helt lyckat, för det visade sig att den enda som egentligen var sugen på korv var Nova, men mysigt ändå.

På eftermiddagen ville de gå till vår leksaksaffär, Magic Bean. Vi förklarade i att "ni bestämmer" inte betydde att "ni får använda upp alla våra pengar", så de fick handla för egna pengar. Det blev en Beanie Boo till Nova och ett gosedjursmonster till Zoey och båda var mycket nöjda. När vi kom hem fick Darrin och jag dona runt huset medan de lekte med Beanie Boos och spelade iPod.

På kvällen blev det sushimysmiddag med köpt sushi, och sedan lyxade de till det med filmkväll med smoothie och popcorn för andra kvällen i rad. Eftersom de fick välja film själva så blev det Fem Myror Är Fler Än Fyra Elefanter.

Darrin och jag kände oss nöjda med experimentet. Vi hade två glada tjejer, och hade själva också fått en skön dag. Det blir nog till att prova fler gånger!

No comments: