Thursday, December 22, 2011

Tankar om USA-jul

Jag har jullov nu. MIT har stängt imorgon. Nova och Zoey har inte jullov än, de går i skolan imorgon också. Det kommer att bli svårt att lämna Nova imorgon - hon kan inte förstå varför hon behöver gå i skolan när jag är hemma.

De firar inte jul alls i skolan. Inga juldekorationer, inga ljus och jag tror nästan att de undviker att prata om det. Poängen är förstås att skolan ska vara religionsfri, att alla ska känna sig välkomna. Jag tycker det är bra. Nova och Zoey har både judar, muslimer och hinduer såväl som kristna i sina klasser. Idag lagade de potatispannkakor i Novas klass - tydligen något med en koppling till Hannukah? Jag behöver lära mig mer om andra (religions-)kulturer!

Det konstiga är att resten av samhället (utanför skolan) snarast känns mer juligt än det brukar vara i Sverige. Det finns speciella radiokanaler som bara spelar julmusik. Kända leksaksaffärer startar tillfälliga julfilialer. Det är stort fokus på välgörenhet. Vår morgontidning Boston Globe kör med vad de kallar "Globe Santa", där läsare får donera pengar och familjer i behov av hjälp får ansöka om julklappar till sina barn. MITs Parking Office kör en specialkampanj där alla som har utestående parkeringsbiljetter får kvittera dem mot donation av leksaker av samma eller högre värde. Nu blev det bara två exempel, men listan skulle kunna göras oändlig.

En stor elektronikkedja kör en av de roligaste reklamer jag sett på länge. En person (jag tror i samtliga fall en mamma) är på elektronikkedjan och handlar varor och njuter av bra erbjudanden. Den anställda säger "Ja, i år får Tomten konkurrens". Sedan ändras scenen till natten mellan julafton och juldagen, så mamman står med en kopp kaffe i handen framför granen och retar Tomten när han inte kan hitta någon plats i julstrumporna eller inte har någon lika bra julklapp till pappan i familjen som den hon redan har köpt.

No comments: