Monday, January 31, 2011

Äntligen klara med skolansökningarna!

Det är galet hur jobbigt det kan vara att söka skolor åt sina barn. I fredags kväll fyllde vi i sista papperena och skickade in sista blanketterna för i år. Nu är det bara att hålla tummarna för att tjejerna kommer in på en riktigt bra skola. Vi har sökt fem olika alternativ, men det är inte alls säkert att de kommer in på något av dem.

Två av skolorna som vi har sökt är privatskolor. Inte så konstigt kanske att en sådan ansökan kräver en del pappersarbete - de vill verkligen veta att de får in "rätt" barn och familjer, även om det som de själva uttrycker det är något av ett "crap shoot" i den här åldern (svårt att avgöra än sålänge om barnen kommer att bli genier, herre gud). I alla fall. Vi började ansökningsprocessen redan i oktober med Öppet Hus-besök. I november var det intervjuer med mig och Darrin, i december respektive januari "lekträffar" för tjejerna, där de fick leka med andra barn i klassrums-/gruppmiljö under en timme medan deras beteende noga utvärderades... Nu i januari har vi fyllt i sista ansökningspapperen, lämnat in rapport från Novas och Zoeys fröken i Uppsala om deras tid på Slavsta förskola och sökt ekonomiskt bidrag.

"Ekonomiskt bidrag" förtjänar ett kapitel för sig själv. De här skolorna kostar sammanlagt ca $33000 per barn och år - summan för två barn blir högre än min årslön. Alltså, omöjligt utan bidrag. Bidragsansökan görs smidigt gemensamt för alla privatskolor på internet. Det stod att det skulle ta en normal familj ca en timme att fylla i den. För mig och Darrin som fortfarande har en fot i Sverige när det gäller löner och skatter var varje fråga oerhört komplicerad inte bara att besvara utan till och med att förstå. Det tog oss nog fem hela kvällar innan vi äntligen var klara! (Därför inga blogginlägg de senaste veckorna...)

Att söka kommunala skolor är också ett stort projekt i Cambridge. För det första så är hela processen ett lotteri. Om man söker innan sista januari får man vara med i första omgången av lotteriet, och har hyfsad chans att få något av de tre alternativ man skrivit upp på sin prioriteringslista. Att välja vilka skolor vi skulle söka var det första stora projektet. Det involverade lusläsning av skolguidboken och guidade visningar på de mest intressanta alternativen. Vi bestämde oss när Darrin stod i kö för att lämna in ansökan.

Det andra problemet är alla papper som behövs för att lämna in ansökan. Håll i er nu:

1) Ifyllda ansökningsblanketter
2) Ifyllda lunchblanketter
3) Ifyllda språkblanketter
4) Födelsebevis i original
5) Vaccinationsbevis (på att barnen har fått alla från en lista på tio olika sprutor och har haft vattkoppor)
6) "Certificate of address" påskrivet av en notarie
7) Hyresavtal/huslånebevis/påskrivet brev från hyresvärd
8) Elräkning/gasräkning/teleräkning från de senaste 30 dagarna
9) Lönebesked/bankbesked/W2 från de senaste 60 dagarna med adress angiven

Det tog ett tag att samla ihop alla papper. Jag tycker att Darrin och jag är hyfsat organiserade och framsynta - ändå var det en total pärs att försöka få in våra barn på lämplig kommunal skola!

Nu är det över för den här gången. Nästa steg är deklaration; den amerikanska varianten måste vara inne innan sista februari för ekonomisk hjälp-ansökans skull. (Med tanke på hur lång tid den ansökan tog är det nog dags att börja nu...)

I mars kommer beskeden. Nu är det bara att hålla tummarna. Kommer vi inte in på något av våra sökta alternativ, utan blir (tvångs-)placerade på någon av Cambridges mindre trevliga kommunala skolor, så kanske det blir att flytta till ett annat område och börja om igen... men den dagen, den sorgen. Nu ska vi bara titta på sitcomavsnitt på hulu.com, äta glass och slappa i minst en vecka!

No comments: