Sunday, September 25, 2011

Fint främmande

Vi fick sällskap till middagen idag. Nova och jag hade gjort lasagne och Zoey dukade fint med servetter. Det var Guggis födelsedag idag, så vi hade tidigare under eftermiddagen firat med kardemummakaka. Zoey var lite arg på Guggi för att han inte kom. Hon hade ju till och med gjort ett fint paket till Guggi med gröna snören, hans favoritfärg. Nu ville hon i alla fall duka till Guggi också. Det bör nämnas att det inte hör till vanligheterna - trots att Guggi nog har tillhört Zoeys vänkrets i ett år nu så har vi bara dukat åt honom en gång förut. Han är ju en lite ovanlig låtsaskompis på det sättet att han bor i Afrika, flyger runt på sin flygande matta och att både hans föräldrar och lillasyster är döda.

Nu dukade Zoey i alla fall fint till Guggi. Vi andra fick vanliga porslinstallrikar och glas, men Zoey och Guggi fick plasttallrikar och muggar - gula till Zoey och gröna till Guggi. När det var dags för mat försvann Zoey. När vi ropade sa hon att hon var inne i sitt rum och klädde på sig pyjamas. Efter en stund kom hon ut i köket i en tröja som hon aldrig brukar ha på sig och det syntes att det var något ovanligt på gång. På ren intuition sa jag "nämen är det Guggi som kommer", och hon sken genast upp - det var tydligt att det var precis vad hon hade tänkt. Hon satte sig på Guggis plats och låtsades under hela middagen att hon var Guggi. När vi frågade var Zoey var fick vi veta att hon fortfarande var i sitt rum och satte på sig pyjamas.

Det kanske mest fascinerande var Novas reaktion på rollspelet. Hon har, som Darrin tidigare nämnt, en stark förmåga till logiskt tänkande och det här gick hon inte riktigt med på - hon tittade på med något som mest måste liknas vid skräckblandad förtjusning och vägrade svara när Guggi frågade henne frågor. Jag tror att hon blev mycket konfunderad av att Darrin och jag spelade med till 100%. Vid ett tillfälle gick hon till och med och tittade i Zoeys rum för säkerhets skull, och kom tillbaka och försäkrade att Zoey inte var där. När vi föreslog att Zoey kanske hade lagt sig för att sova i garderoben sken Zoey upp som en sol och Nova blev ännu mer konfunderad.

Jag hörde dem prata en stund efter maten. Zoey berättade för Nova att det hade varit hon som var där hela tiden, och Nova sa att hon visste det - men sättet hon sa det gjorde det mycket tydligt att hon hade blivit osäker!

No comments: