Wednesday, September 21, 2011

Will It Float

Nova och Zoey har börjat i varsin klass i Kindergarten på Haggerty-skolan i Cambridge och Darrin och jag är supernöjda. Båda har kreativa, engagerade lärare, väl planerade dagar och många extra aktiviteter, som gympa två gånger i veckan, datalabb, bild och musik. I oktober ska de börja läsa spanska också.

I måndags när jag lämnade Nova höll de på med vetensakpliga experiment (underbart!). Hennes fröken kallade barnen för "scientists". De satt runt ett bord och provade att lägga olika föremål i en balja med vatten för att se om de flöt. De fick själva välja föremål att testa utifrån ett antal kort med bilder. När de testat en sak, fick de klistra in bilden på den på endera "flyter"-sidan eller "sjunker"-sidan i sin arbetsbok. Innan de släppte ner varje föremål i vattnet fick varje barn också frågan om vad de trodde skulle hända - fröken försökte få dem att tänka efter först. Medan jag stod och tittade valde Nova ut en pinne. Hon trodde själv att den skulle flyta, medan hennes två kompisar som satt vid bordet trodde den skulle sjunka. Där kom Puh-pinne-kunskapen väl till pass! Darrin föreslog att fröken skulle spela "Will It Float"-musiken från David Letterman - men hon hade aldrig hört talas om den officiella Will It Float-versionen...

Varje dag börjar med att föräldrarna som lämnar barnen får läsa "morgonmeddelandet" (skrivet på blädderblock) tillsammans med sitt barn. Barn som inte kan läsa själva än (de allra flesta) får peka på orden med en stav och så får föräldrarna läsa. Meddelandet följer ett bestämt mönster varje dag. Exempel:

Welcome, Kindergarten friends.
Today is Wednesday, September 21st, 2011.
We have music and art today.
Anna is the teacher's helper.
Fitsum is the animal feeder. (Ja, de har ett akvarium i klassrummet också, med fiskar som barnen får mata).

Slutligen följer alltid en fråga, som barnen får besvara med en bock i rätt kolumn. Zoey väljer alltid gul stav att peka med och gul penna att sätta sin bock med. I dag var frågan "Do you like pizza?", men det har också varit frågor som "How many pockets do you have today?", "How many people are in your family?"... Ska det vara en ny fråga varje dag i ett år så måste de komma på många olika alternativ!

Jag är fascinerad och imponerad. Nova verkar trivas som fisken i vattnet. Zoey är det svårare att få klart för sig vad hon tycker. Hon säger att man bara får sitta på golvet hela tiden och att det är jobbigt, att hon inte har lekt med någon och att Guggi är hennes bästa kompis... Jag är lite orolig att hon verkligen inte trivs och att hon inte får några kompisar, fast hon är en så social person. Är man mamma så är man - jag vill ju bara att mina barn ska ha det bra! Vi får försöka prata med fröken och fråga.

No comments: