Saturday, February 26, 2011

Evolution vs Intelligent Design och andra spännande frågor

Det är så himla KUL att vara med mina barn just nu. Det känns som om frågorna bara sprutar ur båda två. Ikväll när vi skulle sova var det Zoey som drog igång frågestunden med "vad har man för skelett i brösten/ryggen/magen/fötterna/benen?". Nova blev också intresserad och följde upp med "hur ser blodet ut inuti kroppen?".

Jag vet inte hur många gånger som jag har fått berätta (eller sjunga) om när Nova och Zoey föddes ("kom ut ur magen" som de uttrycker det) de senaste veckorna. Det har väckt andra tankar också - en stor fråga som Nova har funderat över den här veckan är "när föddes den första människan på hela jorden?" Det är bara att dra ett djupt andetag och försöka göra historien begriplig. Hur förklarar man evolution för en femåring? "Det är inte riktigt så enkelt, Nova", försöker jag, "människorna utvecklades långsamt, från aporna. Det är svårt att säga exakt när man ska börja räkna dem som människor." Sedan går vi igenom en förenklad version från bakterierna i havet via dinosaurierna till aporna. Två dagar senare kommer frågan igen: "Mamma, när föddes den första människan på jorden?"

Häromkvällen ville Zoey återigen höra historien om hur hon föddes. Jag sa att jag hade slut på inspiration efter att ha berättat historien varje kväll i minst två veckor, och behövde en liten paus ifrån den för att hitta inspirationen igen. Då sa Nova: "Men, mamma, berätta om när Zoey kom IN i magen då, det är det JAG vill veta."

No comments: