Sunday, March 06, 2011

Mitt senaste dilemma

Zoey har äntligen fått tid för en riktig ögonoperation som en gång för alla ska lösa hennes tårkanalsproblem. Läkarna har i USA har gjort ett oändligt mycket mer kompetent intryck på mig och Darrin än Zoeys tidigare doktor på Akademiska i Uppsala. De gjorde en grundlig undersökning och såg att den ena tårkanalen var helt igensatt medan den andra fortfarande också var ovanligt trång. Det efter att vi hade berättat att problemet var identifierat och att hon redan hade gått igenom två operationer. Läkaren på akademiska slängde vid första mötet an snabb, slö blick på Zoey, identifierad igensatta tårkanaler som problemet och skickade iväg oss innan vi han få chansen att ens formulera några frågor.

Bakgrunden till hela historien är att Zoey har haft igensatta tårkanaler på båda ögonen sedan födseln. Vi har kämpat på med remisser och långa väntetider i Uppsala i 3,5 år. Under den tiden har problemet med det ena ögat avtagit av sig självt, medan andra ögat fortfarande efter två operationer har varit ständigt kladdigt. Alla bilder på Zoey som liten inkluderar tunga klumpar av kladd som hänger i ögonfransarna. Vi har ständigt fått förklara för nya lärare på förskolan och nya föräldrar att Zoey inte har ögoninflammation, att det är medfött och inte smittar. Zoey har gradvis själv blivit mer och mer besvärad av kladdet.

Så, nu till dilemmat. Jag tror att operationstiden på tisdag har varit bokad i tre månader nu. Vi var överlyckliga över att läkarna bestämde sig för att gå in och ta hål i benet mellan ögat och näsan för att lösa problemet en gång för alla. Jag ställde in en viktig jobbresa för att kunna vara här och ta hand om Nova och vara nära Zoey under operationen (vilket dessutom betydde att en kollega som ska disputera om tre månader blev tvungen att åka i mitt ställe fast han inte alls har tid). Och nu, med två dagar kvar till operation och snart 4 års väntan, så börjar jag undra om hon verkligen behöver operationen. Det är snart en månad sedan det hängde kladdklumpar i ögonfransarna. Hon har aldrig haft en så lång period utan kladd förut, och det dessutom genom två förkylningar som brukar göra saken värre. Måste vi verkligen söva henne och ta hål i benet? Det känns så dramatiskt när det verkar som om det här ögat nu har nått samma nivå av tårkanalsöppning som det andra.

Zoey har hostat på nätterna nu under helgen. Kanske blir hon förkyld så att hon ändå inte kan opereras på tisdag, och vi slipper ta det svåra beslutet. Men om inte? Hur ska vi göra...

No comments: